O croată a primit miercuri permisiunea de a face întrerupere de sarcină din cauza unei boli grave dezvoltate de făt, după ce cererea sa a fost inițial respinsă, a anunțat ministrul Sănătății, după ce a stârnit indignare în întreaga țară, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cazul Mirelei Cavajda, în vârstă de 39 de ani, a zguduit această țară membră a Uniunii Europene, unde grupuri conservatoare susținute de Biserica Catolică fac presiuni asupra guvernului pentru a limita dreptul la avort, care este permis până în a zecea săptămână de sarcină.

După această perioadă, avortul poate fi efectuat în cazul în care sănătatea femeii sau a fătului este în pericol grav, sau în caz de viol sau incest.

Însă acest drept este testat din ce în ce mai mult în Croația, deoarece mulți medici refuză să efectueze avorturi, invocând obiecția de conștiință, un drept care le este acordat printr-o lege din 2003.

Mirela Cavajda, mamă a unui copil, se afla în luna a șasea de sarcină când medicii i-au diagnosticat o tumoare cerebrală la făt în luna aprilie.

Medicii de la un spital din Zagreb i-au spus că fie fătul va muri, fie copilul, dacă se va naște, va avea probleme grave de sănătate, a declarat ea presei. Dar i-au spus, de asemenea, că nu pot face nimic și i-au sugerat să meargă în Slovenia.

Patru spitale din Zagreb i-au refuzat cererea de întrerupere a sarcinii, unele fără explicații, altele spunând că nu pot confirma diagnosticul sau că nu au condițiile necesare pentru a efectua procedura.

În ajunul protestelor anunțate în întreaga țară, ministrul Sănătății, Vili Beros, a anunțat miercuri că o "comisie a autorizat întreruperea sarcinii" Mirelei Cavajda.

"Situația este extrem de dificilă", conform rezultatului unei tomografii RMN, a declarat ministrul în fața presei, adăugând că "au fost îndeplinite condițiile medicale și legale pentru autorizarea avortului".

Povestea a provocat o mobilizare puternică în țară. Joi seară erau programate mitinguri la Zagreb și în alte câteva orașe pentru a o susține pe Mirela Cavajda și pentru a protesta împotriva deteriorării sănătății reproductive a femeilor.

Aproape 90% din populația croată, estimată la 3,9 milioane de locuitori, este catolică, iar biserica rămâne foarte influentă în societate.

În 2017, Curtea Constituțională din Croația a respins o cerere a mai multor grupuri conservatoare de interzicere a avortului. Aceasta a decis că legislația din 1978 este depășită și a cerut parlamentului să o revizuiască.