Premierul britanic Boris Johnson a încercat miercuri să minimalizeze riscurile unui război comercial cu UE, în fața avertismentelor din partea UE împotriva oricărei acțiuni unilaterale în legătură cu amenințările britanice de a anula controalele post-Brexit în Irlanda de Nord, scrie AFP.

Boris JohnsonFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

Într-o serie de scurgeri de informații în presă, Londra pare să pregătească terenul pentru anunțarea unei legislații care să anuleze unele dintre prevederile cheie ale protocolului privind Irlanda de Nord negociat cu Bruxellesul în cadrul procesului de Brexit.

Întrebat despre riscul unui război comercial într-un astfel de scenariu, Johnson a spus că "nu este nevoie de dramatism". "Este ceva ce trebuie rezolvat", a spus el despre protocol.

"Vorbim despre (...) o parte foarte mică din economia europeană", a declarat el reporterilor în timpul unei deplasări în Suedia, avansând cifra de "0,4% din valoarea economiei UE în Irlanda de Nord, ceea ce este o nebunie".

Înaintea lui, șeful diplomației irlandeze, Simon Coveney, a subliniat amenințările abia voalate ale Londrei de a se desprinde de protocolul negociat între Londra și Bruxelles în cadrul acordului de divorț.

"Nu credem că există o cale de rezolvare a problemelor rămase care să poată fi adoptată unilateral de oricare dintre părți", a declarat la Belfast ministrul irlandez de externe Simon Coveney.

Rezolvarea lor trebuie să se facă "prin parteneriat", "compromis" și "lucrând împreună într-un mod care să permită ambelor părți să avanseze", a adăugat el în timpul unei vizite pentru a se întâlni cu politicieni locali.

Conceput atât pentru a evita o frontieră fizică care ar submina pacea convenită în 1998 după trei decenii de violență, cât și pentru a proteja integritatea pieței unice europene, textul este denunțat de către unioniști ca o amenințare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.