Un marș pentru libertate și pace împotriva fascismului rus a scos mulți oameni pe străzile din Sofia, luni seară, la data simbolică de 9 mai, când a fost sărbătorită Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra Fascismului, potrivit Mediapool.bg.

Foto:

Marșul a pornit din Piața Independenței, a trecut prin centrul Sofiei, prin fața monumentului Armatei Sovietice, pe lângă clădirea postului public de radio de la Sofia, BNR, și s-a îndreptat spre Ambasada Rusiei. A fost un marș pașnic, cu lozinci „Nu rasismului” și „Nu fascismului rus”, „Glorie Ucrainei!”, iar oamenii au purtat steagurile europene, bulgare și ucrainene, citează rador.

La începutul marșului, în fața Președinției Bulgariei, protestatarii au scandat pentru demisia președintelui bulgar Rumen Radev, în semn de dezacord pentru poziția sa împotriva trimiterii ajutoarelor militare în Ucraina.

În fața clădirii BNR, mulțimea a scandat „Volghin afară” și „Volghin la Moscova” în semn de protest față de utilizarea postului public pentru propaganda pro-Kremlin de către moderator.

În fața Ambasadei Rusiei, demonstranții au trecut scandând „Ucigași” și „Fasciști”.

Clădirea ambasadei a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean. Spectacolul de lumini a continuat cu proiecția portretelor lui Hitler și ale președintelui Putin pe fațada ambasadei, însoțite de scandări de genul „Du-te...”.

La protest s-au alăturat și emigranții politici ruși de la sediul liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

"Rusia încearcă să șantajeze Bulgaria de luni de zile. Oprirea livrării de gaze naturale este o încercare pe față de a destabiliza țara. Putin ne lovește pentru că ne consideră o țintă sigură, vulnerabilă la propaganda sa otrăvitoare, pradă ușoară a planurilor sale imperialiste". Devine din ce în ce mai clar cât de irațională este ideea de neutralitate în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, au declarat organizatorii demonstrației.

Aceștia subliniază că pentru președintele rus, Vladimir Putin, „orice act de liber arbitru din partea noastră este un act de agresiune împotriva lui”. „Acum este momentul ca atât guvernul bulgar, cât și cetățenii bulgari să se opună încercărilor criminale ale Rusiei de a ne stabili politicile”, au spus organizatorii.