Președintele american a declarat marți că "inflația (este) principala sa prioritate națională", în condițiile în care creșterea prețurilor apasă asupra gospodăriilor americane și asupra popularității sale, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

El a spus că unele dintre "rădăcinile inflației" sunt "dincolo de controlul (său)", citând pandemia Covid-19 și efectele războiului Rusiei în Ucraina.

"Acești doi contribuabili principali (...) sunt de natură globală. Acesta este motivul pentru care asistăm la o inflație istorică în țări din întreaga lume", a mai spus el.

Miercuri vor fi publicate cifrele privind inflația din aprilie. Economiștii se așteaptă la o încetinire față de luna martie.

Joe Biden a reamintit că, în martie, 60% din inflație s-a datorat creșterii prețurilor la pompă.

Dacă președintele nu controlează războiul din Ucraina și pandemia, el va fi atacat că a acționat pe alte fronturi.

"Sunt lucruri pe care le putem face, putem aborda ceea ce trebuie să facem, începând cu Rezerva Federală (Fed), care joacă un rol esențial în combaterea inflației în țara noastră", a spus el.

El a îndemnat Senatul "să confirme fără întârziere" candidații "foarte calificați" pe care i-a propus pentru conducerea Fed.

Joe Biden a avut grijă să precizeze că nu se pune problema de a interveni în deciziile instituției. "Sunt independenți", a spus el.

De asemenea, el a amintit că administrația sa examinează posibilitatea de a ridica taxele vamale asupra produselor chinezești, impuse de predecesorul său Donald Trump în 2018 și care reprezintă costuri suplimentare pentru companiile americane care nu se pot aproviziona din alte țări.