Două jurnaliste au fost ucise luni în Mexic, au indicat autorităţile judiciare, care studiază toate pistele posibile pentru a determina motivele crimei, notează AFP și Agerpres.

Atac armat in MexicFoto: Captura YouTube

Yessenia Mollinedo, directoarea site-ului de informaţii El Veraz, şi Sheila Garcia, cameraman, au fost împuşcate în Cosoleacaque, în statul Veracruz (est), se arată într-un comunicat al procuraturii. Această dublă crimă a avut loc la patru zile după asasinarea, joi, a lui Luis Enrique Ramarez, editorialist al jurnalului El Debate, în statul Sinaloa (nord-vest).

El a fost al nouălea informator ucis de la începutul anului, potrivit ONG-urilor pentru apărarea libertăţii presei Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Articulo 19.

"Vom urmări toate pistele de anchetă" pentru a stabili motivele crimei "inclusiv activitatea lor jurnalistică", a declarat procurorul Veronica Hernandez, citată în text.

"Suntem pe cale să documentăm cazul, consultând alte surse", a declarat ONG-ul Articulo 19 care doreşte să confirme că moartea celor două victime este într-adevăr legată de activitatea lor jurnalistică.

Potrivit mai multor activişti, jurnaliştii trebuie să exercite alte activităţi profesionale din cauza situaţiei lor precare. Guvernatorul statului Veracruz, Cuitlahuac Garcia, a indicat că a fost lansat un dispozitiv pentru arestarea asasinilor. Impunitatea este adesea regula în asasinarea jurnaliştilor în Mexic.

Luni, mai mulţi jurnalişti au manifestat în centrul capitalei Ciudad de Mexico pentru a cere "încetarea violenţei şi asasinării jurnaliştilor în Mexic". Cu aproximativ 150 de jurnalişti ucişi din anul 2000, Mexicul este una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru presă, potrivit RSF.