În contextul unei politici media tot mai represive în Rusia, care nu permite relatări despre războiul din Ucraina, denumit de Moscova drept „operațiune militară specială”, doi jurnaliști de la Lenta.ru, unul dintre cele mai cunoscute site-uri pro-Kremlin, au publicat luni mai multe articole împotriva războiului, scrie The Guardian.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Într-un rar act de disidență, în timp ce țara sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, cei doi jurnaliști au umplut site-ul cu articole critice la adresa lui Vladimir Putin, numit „dictator paranoic jalnic” și acuzat că duce „cel mai sângeros război al secolului XXI”. Mesajele au fost însoțite de fraza: „Avertisment: acest material nu este de acord cu conducerea”.

„Trebuia să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă zi a victoriei – pentru pace”, a spus Egor Polyakov, în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei doi jurnaliști.

În timpul discursului său anual în fața a 11.000 de soldați în Piața Roșie, luni dimineață, Putin a căutat să-și justifice invadarea Ucrainei legând actualele lupte de victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu despre asta este vorba de Ziua Victoriei. În Ucraina mor oameni obișnuiți, femei și copii pașnici. Având în vedere retorica pe care am văzut-o, acest lucru nu se va opri. Nu mai puteam accepta asta. Acesta a fost singurul lucru corect pe care l-am putut face”, a spus Polyakov într-un interviu pentru The Guardian.

Polyakov, care lucrează la Lenta ca reporter pe domeniul economic, a spus că el și colega sa Alexandra Miroshnikova au publicat peste 40 de articole critice la adresa Kremlinului și a acțiunilor acestuia în Ucraina. Articolele au fost eliminate de atunci, dar pot fi accesate printr-un instrument de arhivă web.