Social-democraţii cancelarului german Olaf Scholz au suferit duminică o înfrângere grea în alegerile regionale din nordul Germaniei, ajungând doar pe locul trei după conservatori, în mare măsură câştigători, şi Verzi, relatează AFP și Agerpres.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Partidul Social Democrat (SPD), care din decembrie conduce coaliţia de trei partide de la Berlin cu Verzii şi Liberalii, a obţinut între 15,5% şi 16% din voturi în micul land Schleswig-Holstein, potrivit unor sondaje la ieşirea de la urne difuzate de canalele publice de televiziune ARD şi ZDF.

SPD a scăzut cu aproximativ 12 procente faţă de acum cinci ani, ceea ce l-a determinat pe secretarul său general, Kevin Kühnert, să spună că nu este vorba „de o seară electorală bună”.

Creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021), la putere în această regiune, au câştigat între 41% şi 43% din voturi, un avans de 9 până la 11 procente faţă de scrutinul din 2017.

Verzii au obţinut locul doi, deţinând între 17% şi 19,5% din voturi în această regiune de unde provine vicecancelarul şi ministrul Economiei şi Climei, ecologistul Robert Habeck.

Reacţionând la acest rezultat, el a cerut formarea unei alianţe regionale cu CDU pentru a guverna acest land.

Liberalii FDP, parteneri ai coaliţiei de guvernământ de la Berlin, au obţinut 7% din voturi, potrivit sursei citate.

Aceste alegeri care au avut loc într-un land învecinat cu Danemarca şi populat cu doar 2,9 milioane de locuitori constituie al doilea test electoral al anului pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.