Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi că a ales-o pe Karine Jean-Pierre ca viitoare purtătoare de cuvânt a Casei Albe, oferind pentru prima dată acest post de mare importanță unei femei de culoare și lesbiene declarate, potrivit AFP.

Karine Jean-Pierre Foto: Casa Alba

Ea o va înlocui pe Jen Psaki, a cărei adjunctă a fost până acum, începând cu 13 mai, potrivit unui comunicat al Casei Albe în care Joe Biden s-a declarat "mândru" de această numire.

Președintele a lăudat, de asemenea, "experiența, talentul și onestitatea" viitoarei sale purtătoare de cuvânt.

Karine Jean-Pierre, în vârstă de 44 de ani, este prima femeie de culoare care își asumă rolul de secretar de presă. Această francofonă, care are ca parteneră o jurnalistă CNN cu care are o fiică, devine și prima lesbiană care își asumă această funcție de temut.

Născută în Martinica din părinți haitieni care au emigrat ulterior în Statele Unite, ea a lucrat la ambele campanii ale lui Barack Obama (2008 și 2012) și apoi la cea a lui Joe Biden în 2020, înainte de a se alătura echipei acestuia la Casa Albă.

Absolventă a prestigioasei Universități Columbia înainte de a se implica în lumea asociațiilor și a politicii, Karine Jean-Pierre a explicat de multe ori că mediul familial, emblematic pentru "visul american", a fost un factor determinant în cariera sa.

A crescut în New York, unde tatăl ei a lucrat ca șofer de taxi, iar mama ei ca îngrijitoare la domiciliu.

"Sunt tot ceea ce Donald Trump urăște", a explicat ea în 2018 într-un videoclip pentru organizația MoveOn, al cărei lider a fost cândva.