Amenda dată Poloniei pentru că nu a pus capăt activităţilor camerei disciplinare a judecătorilor se ridică acum la "peste 160 de milioane de euro", a arătat marţi comisarul european Didier Reynders în faţa Parlamentului European, potrivit Rador.

Proteste in PoloniaFoto: Captura YouTube

Din această sumă, o primă tranşă de 69 de milioane de euro a fost dedusă din fondurile europene plătite Poloniei şi o a doua, de alte 42 de milioane de euro, va fi dedusă la jumătatea lunii mai, s-a aflat de la Comisie.

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a condamnat la sfârşitul lui octombrie 2021 Polonia să plătească o sumă zilnică de un milion de euro datorată din 3 noiembrie 2021.

Această amendă este destinată să constrângă Varşovia să respecte o decizie a CJUE din iulie care o obliga, ca măsură de urgenţă, să oprească imediat activităţile camerei disciplinare a Curţii supreme, instituţie cheie a unei reforme a sistemului judiciar polonez acuzată de UE că subminează independenţa judecătorilor.

Confruntată cu refuzul Varşoviei de a plăti, Comisia recuperează amenda scăzând-o din fondurile europene plătite Poloniei.

Executivul european a redus astfel plăţile pentru Polonia cu 60 de milioane de euro, în contul unei alte amenzi ridicându-se în total la 68,5 milioane de euro, dată pentru nerespectarea unei decizii a CJUE referitoare la o mină de cărbune.

Polonia a fost condamnată în septembrie la o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru că nu a închis mina de la Turow din apropierea frontierei cehe, aşa cum a fost cerut în mai de CJUE.

Conflictul a făcut de atunci obiectul unei rezolvări amiabile între Varşovia şi Praga iar Curtea de Justiţie a UE a clasat cazul, dar amenzile datorate până acum sunt exigibile. Ultima tranşă de 8,5 milioane de euro mai trebuie recuperată în acest caz.

În vreme ce preşedintele polonez, Andrzej Duda, a propus în februarie un proiect de lege care prevede suprimarea camerei disciplinare a Curţii Supreme, Didier Reynders a numit "etapă pozitivă faptul că pare să existe un impuls către o reformă a regimului disciplinar în Polonia".

"Dar ceea ce contează este în ce măsură legislaţia adoptată pană la urmă de Parlamentul polonez - dacă este posibil să se ajungă la o adoptare finală - va răspunde cerinţelor fixate de Curtea de Justiţie", a adăugat comisarul belgian.

Şi referindu-se la un proiect al guvernului polonez care urmăreşte o "reconstrucţie" a sistemului judiciar, el a amintit că "orice nouă legislaţie (...) trebuie să respecte cerinţele legislaţiei europene privind independenţa justiţiei".