Marți, Curtea Supremă din Arizona a stabilit data de 8 iunie pentru execuția lui Frank Atwood, condamnat în 1987 pentru uciderea unei fetițe de opt ani, și i-a acordat două săptămâni pentru a alege între injecția letală sau inhalarea de gaz letal, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că pedeapsa cu moartea trebuie să fie executată într-un mod care să nu încalce drepturile victimei.

Potrivit avocatului său, autoritățile penitenciare iau în considerare posibilitatea de a folosi cianură de hidrogen, principala componentă a Zyklon-B, care este asociată în mod infamant cu Holocaustul.

Mama lui Frank Atwood era evreică și a fugit din Austria în 1939 pentru a scăpa de naziști, a declarat Joe Perkovich.

În Statele Unite, doar șapte state permit utilizarea gazului letal pentru executarea condamnaților la moarte, dar, în practică, niciunul nu l-a mai folosit din 1999. Cele mai multe execuții sunt efectuate prin injecție chimică.

Cu toate acestea, îndoielile legate de legalitatea acestui protocol - suspectat de a provoca suferințe ilicite condamnaților - și refuzul companiilor farmaceutice de a furniza substanțele chimice au dus la o scădere bruscă a pedepsei cu moartea în această țară.

Arizona nu a mai efectuat nicio execuție din 2014, când un deținut a agonizat timp de două ore, având convulsii după ce a fost injectat cu substanțe letale.

Autoritățile sale au decis să reia această practică în acest an.

Înaintea lui Frank Atwood, aceștia au plănuit să-l execute pe Clarence Dixon, condamnat pentru uciderea unui student, pe 11 mai. Și lui i s-au dat două săptămâni pentru a solicita camera de gazare pentru a evita injecția letală. Tăcerea sa a însemnat că a doua opțiune a fost acceptată.

În februarie, comunitatea evreiască locală a depus o plângere, fără succes, pentru a împiedica autoritățile să folosească Zyklon-B. "Este îngrozitor că Arizona a ales Zyklon-B, substanța chimică folosită de naziști la Auschwitz pentru a ucide peste un milion de oameni", a declarat Tim Eckstein, care prezidează Consiliul pentru Relații Comunitare Evreiești din Greater Phoenix (JCRC).

În aprilie, Carolina de Sud a stârnit de asemenea o mare vâlvă, oferind unui condamnat la moarte posibilitatea de a alege între plutonul de execuție și scaunul electric. Execuția sa a fost suspendată in extremis de Curtea Supremă a statului.