Înalta Curte din Fiji a acordat permisiunea Statelor Unite să confişte iahtul care se pare că îi aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov, relatează CNN și News.ro.

Super-iahtul „Amadea”Foto: Leon Lord / AFP / Profimedia Images

Navei, numită Amadea, i-a fost interzis să părăsească apele Republicii Insulelor Fiji de la mijlocul lunii aprilie, după ce Biroul Procurorului Şef din Fiji (DPP) a solicitat reţinerea iahtului şi a solicitat înregistrarea mandatului SUA.

Judecătorul Deepthi Amaratunga a decis că Statele Unite pot să confişte iahtul, se arată într-un comunicat publicat marţi. Iahtul este înregistrat la Millemarin Investments Ltd, dar SUA susţin că este deţinut „în mod benefic” de Kerimov, potrivit unui purtător de cuvânt al DPP, care a adăugat că problema proprietarului va fi probabil rezolvată de o instanţă americană.

Potrivit televiziunii australiene ABC, avocatul apărării Feizal Haniff, care acţionează în numele Millemarin, a cerut instanţei suspendarea sentinţei.

Cine este Suleiman Kerimov, proprietarul super-iahtului „Amadea”

Kerimov, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, a fost sancţionat de Departamentul de Trezorerie al SUA din 2018, ca răspuns la activitatea Rusiei în Peninsula Crimeea şi pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

El a fost sancţionat şi de Marea Britanie şi Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Vestea vine la aproape o săptămână după ce preşedintele american Joe Biden a vorbit despre o propunere care ar face presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruşi în urma războiului din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor obţinuţi din vânzarea bunurilor lor confiscate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Biden a mai spus că propunerea va consolida capacităţile de aplicare a legii SUA şi de a sechestra proprietăţile oligarhilor ruşi.

„Va crea noi proceduri accelerate de a confisca aceste proprietăţi şi se va asigura că, atunci când bunurile oligarhilor sunt vândute, fondurile pot fi folosite direct pentru a remedia daunele provocate de Rusia şi pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei”, a declarat preşedintele american.

Urmărește ultimele evoluții din a 69-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.