Rusia își continuă căderea liberă în abisul demografic, înregistrând un declin natural record al populației, în ciuda apelurilor președintelui Vladimir Putin de a face copii și a programului național "Demografie" în valoare de 4.000 de miliarde de ruble (56 mld. USD), scrie Moscow Times.

Populația Rusiei scade într-un ritm recordFoto: DreamsTime

Cifrele publicate de publicația citată se referă doar la declinul natural al populației, fără a ține cont de valul celor care aleg să emigreze.

În primul trimestru s-au născut 320.400 de copii, cu 16.600 mai puțini decât în perioada ianuarie-martie a anului trecut, a anunțat Serviciul Federal de Statistică de Stat în cel mai recent comunicat.

Au existat aproape două decese la un nou-născut (584,7 mii de persoane), iar rata natalității - 8,9 copii la 100 de mii de persoane - a fost cea mai scăzută din 2000 încoace.

Comparativ cu nivelurile maxime de la începutul anilor 2010, rata natalității din Rusia a scăzut cu aproape o treime și este acum chiar mai mică decât cea de la mijlocul anilor 1990, când se nășteau în medie 9,3 copii la 100.000 de persoane.

Rata natalității scade odată cu scăderea veniturilor

În timp ce mortalitatea crește, declinul natural continuă să se accelereze: 264,3 mii de persoane pe trimestru, adică 7,3 la 100.000 de locuitori - noi anti-recorduri absolute în istoria modernă a țării.

Rata de fertilitate din Rusia a scăzut de la 1,77 copii pe femeie la 1,5 și se menține constantă la acest nivel doar datorită numeroaselor programe de stimulare, de la ajutoare pentru maternitate până la ipoteci familiale cu discount, spune expertul în demografie Alexei Raksha.

Dar nașterile celui de-al doilea și al treilea copil urmează veniturile reale ale populației, subliniază el.

În primul trimestru al anului 2022, veniturile reale ale rușilor au scăzut din nou - cu 1,2% - și acesta este doar începutul, având în vedere că economia este pe cale să cunoască cea mai abruptă corecție din anii 1990 încoace.

Analiștii intervievați de Banca Centrală a Rusiei estimează că PIB-ul va scădea cu 9,2% în acest an, iar salariile reale cu 12,2%.

Rata natalității va scădea în mod inevitabil în funcție de venituri, a declarat Raksha: "Dacă veniturile populației vor scădea cu 10%, atunci rata natalității celui de-al doilea și al treilea copil va scădea, cel mai probabil, tot cu 10%.

(foto articol © Svetlana Day | Dreamstime.com)

---------