Ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, se află într-o vizită oficială în Venezuela, un aliat important al Teheranului în America Latină, a anunțat luni guvernul, potrivit AFP.

Tareck El AissamiFoto: Flickr

Owji s-a întâlnit cu omologul său venezuelean Tareck El Aissami, care a postat luni pe contul său de Instagram o înregistrare video în care apare primindu-l pe acesta în biroul său.

"Javad, fratele meu. Ce mai faci? Ce plăcere să vă avem aici", a declarat ministrul venezuelean în timp ce a dat mâna cu omologul său iranian.

Cu toate acestea, ministrul El Aissami nu a dezvăluit niciun detaliu cu privire la programul sau obiectivele acestei vizite. Contactat de AFP, ministerul venezuelean al petrolului nu a răspuns.

Relațiile bilaterale dintre cele două țări producătoare de petrol s-au consolidat odată cu venirea la putere a liderului socialist Hugo Chavez (1999-2013) și s-au întărit și mai mult sub președinția succesorului său, Nicolas Maduro, care, pe lângă Iran, se bazează pe aliații săi ruși și chinezi.

Acestea au devenit și mai apropiate după ce Washingtonul a impus sancțiuni asupra exporturilor de petrol iranian și venezuelean și asupra mai multor membri ai organismelor de conducere ale celor două țări.

În 2020, în timpul penuriei severe de combustibil din Venezuela din cauza unei scăderi bruște a producției de țiței, Caracas a primit două nave încărcate cu combustibil și derivate de la Teheran pentru a rezolva criza.

La sfârșitul anului 2020, în timpul unei vizite la Caracas, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a dat asigurări că țara sa va rămâne "de partea" Venezuelei.