Adolf Hitler avea "sânge evreiesc": aceste cuvinte ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov se referă la zvonurile care au apărut înainte de cel de-al Doilea Război Mondial din cauza identității misterioase a bunicului dictatorului nazist, scrie AFP.

Casa in care s-a nascut HitlerFoto: Captura Youtube.com

Tatăl său, Alois, a fost "un copil nelegitim, iar tatăl său era necunoscut", a declarat pentru AFP istoricul austriac Roman Sandgruber, autorul primei biografii a acestuia, care s-a născut în 1837 și a murit în 1903, când Hitler avea 14 ani.

În anii 1920, în timpul ascensiunii fondatorului Partidului Național-Socialist, "au apărut speculații că ar putea avea origini evreiești", alimentate de adversarii săi politici și întărite de ascensiunea sa la putere în 1933.

Apoi, după război, un criminal nazist a reînviat teoria.

În memoriile sale "Înfruntând spânzurătoarea", publicate în 1953, la câțiva ani după execuție, Hans Frank, Reichsleiter (guvernator) al partidului nazist, supranumit "călăul polonez", a afirmat că a investigat în secret originile lui Adolf Hitler, la cererea acestuia.

"Trebuie să fi fost spre sfârșitul anului 1930. Am fost convocat" de Hitler, care pretindea că este victima unui "șantaj odios" din partea unui nepot în legătură cu "sângele evreiesc care îi curge prin vene", a scris el, potrivit unor extrase difuzate la vremea respectivă de revista germană der Spiegel.

Hans Frank a investigat apoi și a declarat că a descoperit că bunica paternă a Führerului, Maria Anna Schicklgruber, a născut un băiat, Alois, în timp ce lucra ca bucătar într-o familie evreiască numită Frankenberger din orașul austriac Graz.

Nu există dovezi istorice"

Șeful ei i-ar fi plătit apoi o pensie alimentară până când copilul a împlinit vârsta de 14 ani, un schimb de scrisori dovedind, se pare, filiația, a declarat fostul guvernator nazist.

Potrivit relatărilor lui Adolf Hitler, bunica sa și viitorul ei soț, Johann Hiedler, l-au convins de fapt de paternitatea sa pentru a obține bani de la el.

Istoricii, la rândul lor, au întâmpinat aceste dezvăluiri cu scepticism.

La momentul în care au avut loc evenimentele, "evreii nu aveau voie să trăiască în Graz", spune Roman Sandgruber, care nu vede "nicio dovadă tangibilă" care să susțină teza originilor evreiești ale lui Adolf Hitler.

"Cine a fost cu adevărat bunicul lui Hitler? Este o întrebare fără răspuns", a rezumat Ofer Aderet, jurnalist specializat în acest subiect pentru cotidianul israelian Haaretz, într-un articol publicat luni.

Unii au relatat că aceste afirmații au fost "o încercare a naziștilor de a oferi o explicație pentru înfrângerea lor în cel de-al Doilea Război Mondial", a spus el.

"Alții au susținut că persecuția sa împotriva evreilor a fost rezultatul rușinii pe care o simțea din cauza strămoșilor săi parțial evrei. Dar realitatea este că nu există nicio dovadă istorică în acest sens", conchide Aderet.

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a calificat declarația lui Lavrov drept "scandaloasă, de neiertat și o greșeală istorică oribilă".

Rusia a declarat în repetate rânduri că dorește să "demilitarizeze" și să "denazifice" Ucraina.