Serviciile publice, transporturile maritime, feroviare și urbane, precum și majoritatea companiilor private din Grecia s-au închis luni din cauza grevei generale de 24 de ore declanșate de sindicatele din sectorul public și privat pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor, transmite AFP.

Statie de autobuz in GreciaFoto: Bestravelvideo / Alamy / Profimedia Images

Transportul public din Atena a funcționat în regim de duminică, în timp ce supermarketurile și magazinele au fost închise în ziua de luni după sărbătoarea de 1 Mai.

La tradiționalele defilări de Ziua Muncii de duminică, aproximativ 9.000 de manifestanți au mărșăluit pe străzile Atenei, cerând guvernului elen mai multe măsuri de apărare a puterii de cumpărare în fața impactului inflației asupra cetățenilor.

Potrivit biroului european de statistică Eurostat, inflația în Grecia a ajuns la 9,4% în aprilie, cu mult peste media UE de 7,5%.

În martie, potrivit aceleiași surse, numai prețurile la electricitate aproape că s-au dublat, ajungând la o creștere anuală de 79,3%, în condițiile în care prețurile energiei au crescut vertiginos în urma invaziei rusești în Ucraina.

Guvernul elen a acordat ajutoare sociale în valoare totală de 4 miliarde de euro pentru a face față inflației galopante. De asemenea, la 1 mai, salariul minim a fost majorat cu 50 de euro pe lună, ajungând la 713 euro brut.

Cu toate acestea, sindicatele și opoziția de stânga consideră că aceste măsuri sunt insuficiente și cer ca salariul minim să fie majorat la 825 de euro brut pe lună.