Araba Saudită a înregistrat cea mai puternică rată de creștere din ultimii zece ani, în creștere cu 9,6% în primul trimestru al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită boom-ului sectorului petrolier.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Activitățile legate de petrol au permis ca produsul intern brut (PIB) real să atingă cea mai mare rată de creștere din ultimii zece ani, la 9,6% în primul trimestru al anului 2022”, a spus Autoritatea de Statistică Saudită în primele sale rapoarte. Duminică.

Sectorul petrolier a înregistrat o creștere de 20,4% în primul trimestru față de primul trimestru din 2021, în timp ce activitățile non-petroliere au crescut cu 3,7%, a precizat aceeași sursă.

Cu toate acestea, datele pentru trimestrul 2022 sunt „încă incomplete” și pot fi supuse revizuirii, a adăugat ea.

Războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la țiței au fost un avantaj pentru statele producătoare de petrol precum Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței.

PIB-ul regatului este de așteptat să crească cu 7,6% pentru tot anul 2022, conform previziunilor Fondului Monetar Internațional.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Riad a rezistat cererilor SUA de a crește producția în încercarea de a limita prețurile.

Regatul Saudit și Emiratele Arabe Unite și-au subliniat angajamentul față de alianța petrolieră OPEC+, pe care Ryad și Moscova o conduc, demonstrând astfel independența lor tot mai mare față de aliatul istoric american.

Agenția de rating Fitch și-a revizuit luna trecută perspectivele pentru Arabia Saudită, prezicând că regatul va înregistra un excedent bugetar în 2022, pentru prima dată din 2013.

Dar Fitch a remarcat că, în ciuda eforturilor de diversificare a economiei, petrolul încă reprezintă mai mult de 60% din veniturile fiscale totale ale Arabiei Saudite.