Tradiționalele manifestații de 1 Mai au fost marcate de incidente duminică în Franța și arestări în Turcia, în timp ce problema puterii de cumpărare a fost în centrul pretențiilor din întreaga lume din cauza inflației, relatează AFP.

proteste de 1 mai in IstanbulFoto: Captura video

Gaze lacrimogene la Paris

La Paris, au avut loc numeroase ciocniri între poliție și cu grupuri de de tineri îmbrăcați în negru. Potrivit unui jurnalist AFP, aproximativ douăzeci de semne publicitare, majoritatea McDonald's, ale firmelor de asigurare, agenții imobiliare sau bănci, au fost distruse de „huligani”, conform terminologiei folosite de ministrul de Interne. Ei au aruncat și proiectile spre polițiști, care au încercat să-i împrăștie cu gaze lacrimogene.

În toată Franța, zeci de mii de oameni au mărșăluit, cel mai adesea fără incidente.

Numeroase arestări la Istanbul

Zeci de persoane au fost arestate la Istanbul, la șase zile după condamnarea lui Osman Kavala și a șapte membri ai societății civile acuzați că au încercat să răstoarne guvernul de la Ankara.

Serviciile guvernatorului au raportat arestarea a 164 de persoane care doreau să meargă în celebra Piață Taksim, epicentrul marilor proteste antiguvernamentale din 2013, închisă traficului și paradelor.

Huiduieli pentru președintele Africii de Sud

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a părăsit în grabă sărbătorile de 1 Mai, după ce minerii furioși au invadat scena pe care trebuia să vorbească pe stadionul Royal Bafokeng din Rustenberg (nord). Protestatarii, care au scandat „Cyril trebuie să plece” și au cerut majorarea salariilor.

În Sri Lanka, s-a cerut demisia președintelui

În Sri Lanka, afectată de o criză economică cruntă, opoziția a cerut la unison demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa, în timpul unor mitinguri masive.

„Du-te acasă, Gota”, au scandat zeci de mii de activiști din Colombo.

Luni de pene de curent, inflație și criză severă de alimente, combustibil și produse farmaceutice au declanșat proteste masive împotriva Rajapaksa începând cu jumătatea lunii martie.

Manifestații pentru creșterea salariilor Atena

Mii de oameni au manifestat la Atena, în fața inflației care a ajuns la 9,4% în aprilie în Grecia.

Dacă salariul minim a fost majorat la 1 mai cu 50 de euro, la 713 de euro lunar, această măsură este considerată insuficientă de către sindicate, care cer 825 de euro.

Și la Madrid s-au cerut majorări salariale

La Madrid, au fost în jur de 10.000 de manifestanți, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, care mărșăluit pentru a cere majorări salariale și măsuri împotriva inflației. Un banner mare arăta: „1 Mai. Soluția: creșterea salariilor, plafonarea prețurilor și extinderea egalității”.

Alte demonstrații au avut loc în Spania și în Andorra, unde creșterea costurilor de trai, prețul locuințelor și pierderea puterii de cumpărare au fost, de asemenea, în centrul revendicărilor.

... și în Argentina

La Buenos Aires sunt planificate două mitinguri mari: unul al grupurilor apropiate guvernului, pentru a-și exprima sprijinul față de politica actuală, pledând în același timp pentru o centrare pe politici sociale mai pronunțate în fața inflației, iar celălalt al organizațiilor din stânga puterii pentru a-și exprime opoziția față de rambursarea datoriei către FMI (Fondul Monetar Internațional) și să ceară o schimbare socială radicală.

În Italia, proteste pentru pace

În Italia, principalele sindicate au manifestat pentru pace în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. „Trebuie să muncim absolut toți pentru a pune capăt acestui război absurd, dorit de Putin”, a declarat liderul sindicatului Cgil, Maurizio Landini, în fața a câteva sute de activiști.

La Berlin, s-a aruncat cu ouă

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, vorbea la un miting din Berlin, la care au participat 7.500 de persoane, potrivit rapoartelor presei, când un protestatar a aruncat un ou în ea. Serviciul ei de securitate a reușit să o protejeze cu o umbrelă.

Câteva mii de oameni au mărșăluit și la Londra, la apelul sindicatelor și organizațiilor de mediu sau ale societății, precum Black Lives Matter (Black lives matter).