Activitatea manufacturieră a Chinei a scăzut la cel mai jos nivel din februarie 2020, au arătat sâmbătă datele oficiale, cel mai recent semn că economia este afectată în timp ce Beijingul își urmărește cu tenacitate răspunsul de tip "zero-Covid", potrivit Al Jazeera.

Fabrică tehnologie Jiangsu, ChinaFoto: Zhai Huiyong/China Images/ Profimedia

Indicele oficial Purchasing Managers' Index (PMI), un indicator cheie al activității manufacturiere, a înregistrat 47,4 în aprilie - sub pragul de 50 de puncte care separă creșterea de contracție - în timp ce autoritățile au declarat că "declinul producției și al cererii" s-a adâncit.

Cifrele vin în contextul în care politica Beijingului de eradicare rapidă a infecțiilor cu Covid-19 și teste în masă a fost serios dată peste cap de o reapariție a pandemiei provocată de Omicron.

Zeci de orașe, inclusiv centre economice puternice precum Shenzhen și Shanghai, au fost închise total sau parțial în ultimele luni.

Abordarea inflexibilă - chiar și în timp ce cea mai mare parte a lumii învață să trăiască cu virusul - a provocat perturbări economice din ce în ce mai mari, restricțiile îngreunând lanțurile de aprovizionare și lăsând bunurile să se adune în cel mai aglomerat port de containere din lume.

Statisticianul principal al Biroului Național de Statistică (BNS), Zhao Qinghe, a recunoscut că unele întreprinderi au fost nevoite să reducă sau să oprească producția, în timp ce multe firme au raportat o creștere a dificultăților de transport.

"Producția și funcționarea... întreprinderilor au fost afectate în mare măsură", a declarat Zhao, potrivit unui comunicat al BNS, care a precizat, de asemenea, că indicii de preț pentru materiile prime rămân "relativ mari".