Turcia acuză Grecia că a încălcat de 30 de ori spaţiul său aerian, în decurs de trei zile, la o zi după o acuzaţie similară la adresa Ankarei formulată de premierul grec, relatează Le Figaro. Ambele țări sunt membre NATO.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

”Avioanele Forţelor aeriene greceşti au încălcat spaţiul aerian turc de 30 de ori în trei zile”, a declarat o sursă de securitate turcă sub protecția anonimatului.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat, joi, într-o conferință de presă, că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a-l informa cu privire la cel mai recent comportament provocator al Forţelor armate turce, care încalcă spaţiul aerian al Greciei şi zboară periculos peste insulele greceşti.

Aceste acuzaţii vin la mai puţin de două luni de la o întâlnire la Istanbul între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Cele două ţări au menţinut de-a lungul istoriei relaţii delicate.

Cei doi lideri au susţinut, ulterior, că vor să ”se concentreze pe ceea ce îi uneşte” mai degrabă decât pe subiectele despre care au opinii contradictorii, în contextul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, relaţiile dintre cei doi vecini sunt deseori tensionate, Ankara şi Atena acuzându-se reciproc de încălcări regulate ale apelor teritoriale şi ale spaţiului aerian. (Sursa: News.ro)