Deputații canadieni au aprobat joi o moțiune care include amendamente la Codul Penal pentru a permite urmărirea penală a infracțiunilor comise pe Lună sau pe orbită, potrivit AFP.

Lunar GatewayFoto: ESA - European Space Agency

Amendamentele sunt cuprinse într-un proiect de lege de 443 de pagini care se referă în principal la buget.

Unul dintre amendamente prevede că "un membru canadian al echipajului care comite o o faptă penală în timpul unui zbor spațial ... care, dacă ar fi fost comis în Canada, ar constitui o infracțiune, se consideră că a comis acel act în Canada".

Proiectul de lege, care a fost aprobat în Camera Comunelor cu 181 de voturi pentru și 144 împotrivă, este menit să autorizeze urmărirea penală a infracțiunilor care au loc în timpul zborurilor spațiale sau pe suprafața Lunii.

Pe lângă cetățenii canadieni, membrii străini ai echipajului ar putea fi, de asemenea, urmăriți penal de către țară dacă acțiunile lor "pun în pericol viața sau siguranța unui membru al echipajului canadian" sau dacă sunt comise la bordul unei aeronave canadiene.

Adoptarea legislației vine în contextul în care un astronaut canadian este programat să efectueze primul său zbor pe orbita lunară în mai 2024, în cadrul proiectului stației lunare Gateway, condus de NASA.

El va face parte din echipajul misiunii Artemis II, prima misiune lunară cu echipaj uman din 1972.