Șase din zece alegători francezi nu vor ca partidul La République En Marche al președintelui Emmanuel Macron să câștige o majoritate în parlament la alegerile legislative din luna iunie, arată un sondaj publicat miercuri de Elabe și citat de Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Amaury Cornu / AFP / Profimedia Images

Sondajul arată că 61% din votanții francezi ar prefera ca la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 12 și 19 iunie opoziția să obțină o majoritate în legislativul de la Paris.

Procentul crește la 69% în rândul alegătorilor din clasa muncitoare și la aproape 90% în rândul celor cu simpatii de extrema dreaptă sau stângă.

Emmanuel Macron ar putea fi nevoit să încheie o alianță cu extrema stângă

La République En Marche speră ca victoria lui Macron la alegerile prezidențiale de luna aceasta să îl propulseze din nou într-o poziție majoritară în parlament, la fel ca după alegerile prezidențiale din 2017 când a obținut o majoritate absolută.

În cazul în care formațiunea lui Macron și aliații de la Mișcarea Democrată nu vor câștiga o majoritate de mandate, președintele francez ar putea fi forțat să intre într-o alianță cu celelalte partide.

Liderul de extrema stângă Jean-Luc Melenchon a declarat deja că dorește să fie premierul lui Macron într-un guvern de coaliție care ar putea bloca sau dilua multe din reformele pe care liderul de la Palatul Elysee le dorește, cea mai notabilă dintre acestea fiind majorarea vârstei de pensionare.