Shanghai, marele centru financiar al Chinei, a raportat vineri mai multe decese legate de COVID-19 , în timp ce locuitorii devin tot mai furioși din cauza unei lockdown dur și a unei cenzuri stricte pe internet, transmite Reuters.

Vocile disperării din ShanghaiFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Închiderea întregului oraș Shanghai a fost impusă la începutul lunii aprilie, deși mulți locuitori erau închiși în casele lor mult mai mult timp, iar stresul a început să se resimtă asupra locuitorilor.

Orașul, care se luptă cu cea mai mare epidemie de coronavirus din China de până acum, a raportat vineri 12 noi decese cauzate de COVID-19, față de 11 cu o zi înainte.

Pacienții care au murit aveau o vârstă medie de 88 de ani, a precizat guvernul din Shanghai. Toți aveau probleme de sănătate și niciunul nu fusese vaccinat.

Cenzura combate din răsputeri ”Vocile lunii aprilie”

Pe rețelele de socializare, internauții s-au luptat peste noapte cu cenzura pentru a împărtăși un videoclip de șase minute intitulat "Vocile lunii aprilie ", un montaj de voci înregistrate pe parcursul epidemiei din Shanghai.

Pe fondul unei panorame cu zgârie-norii din Shanghai, se aud locuitori care se plâng de lipsa de alimente și medicamente, precum și intervențiile dure ale autorităților orașului.

Toate referințele directe la film au fost eliminate de pe serviciul de microblogging Weibo până sâmbătă dimineața, deși unele comentarii care criticau cenzura au supraviețuit.

Mulți și-au amintit de furia care a izbucnit pe rețelele de socializare în urmă cu doi ani, în urma morții din cauza COVID-19 a lui Li Wenliang, un medic pedepsit de poliție pentru că a împărtășit informații "false" despre o nouă boală infecțioasă asemănătoare SARS în Wuhan la sfârșitul anului 2019.

"Dr. Li, după doi ani nu s-a schimbat nimic. Încă nu ne putem deschide gura, încă nu putem vorbi", a spus un utilizator Weibo.

Primarul din Shanghai: „Trebuie să strângem din dinți”

În ciuda furiei și a frustrărilor din rândul locuitorilor din blocurile rezidențiale sigilate din Shanghai, oficialii locali susțin că nu va exista nicio relaxare până când noile cazuri din afara zonelor de carantină nu vor fi toate eliminate.

"Cu cât perioada devine mai critică, cu atât mai mult trebuie să strângem din dinți și să ne concentrăm forțele", a declarat primarul din Shanghai, Gong Zheng, citat pe canalul oficial WeChat al guvernului din Shanghai, vineri seara târziu.

Numărul de cazuri Covid-19 din afara zonelor de carantină era de 218 vineri, în scădere față de 250 în ziua precedentă.

În oraș s-au înregistrat 20.634 de noi infecții locale asimptomatice, în creștere de la 15.698 joi. Totalul cazurilor noi simptomatice a ajuns la 2.736, în creștere de la 1.931 pe 21 aprilie, potrivit datelor oficiale.