Opozantul rus Alexei Nalvalîi a făcut miercuri la francezi să voteze pentru Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor prezeidențiale, acudând partidului rivalei sale, Marine Le Pen, că a făcut un compromis cu Vladimir Putin, relatează AFP. „Și-a vândut infleunța politică lui Putin”.

Alexei NavalniiFoto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

„Fără nicio ezitare fac apel la francezi să-l voteze pe Emmanuel Macron pe 24 aprilie, dar aș vrea să mă adresez celor care nu exclud să voteze pentru Marine Le Pen”, a scris activistul într-o serie de tweet-uri.

Închis în Rusia din ianuarie 2021, domnul Navalnîi s-a declarat „șocat” de împrumutul de 9 milioane de euro luat în 2014 de fostul partid Frontul Național (acum Adunarea Națională) de la o bancă rusă.

„Este coruție. Și-a vândut influența politică lui Putin”, a denunșat opozantul.

Partidul lui Le Pen continuă să ramburseze acest împrumut care a fost contractat inițial în 2014 de la o bancă rusă, First Ceh-Russian Bank (FCBR), închisă în 2016.

Datoria a fost cedată unei companii ruse de închirieri de mașini, Conti, apoi cedată către Aviazaptchast, o firmă condusă de foști militari ruși.

"Această bancă (FCBR) este o cunoscută agenție de spălare a banilor care a fost creată la instigarea lui Putin. Ți-ar plăcea ca un politician francez să obțină un împrumut de la Cosa Nostra?" a scris Navalnîi, care și-a construit notorietatea cu investigațiile sale privind corupția elitei ruse.

Pentru a justifica că a apelat la o instituție financiară rusă, FN a spus că băncile franceze că nu i-au acordat împrumuturi.

Considerat principalul adversar al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia în 2020, pentru care acuză Kremlinul. Rusia a negat, dar nu a deschis niciodată o anchetă.