Patru persoane au murit, şapte sunt date dispărute şi 21 au fost spitalizate în urma unui accident survenit miercuri într-o mină de cărbune din sudul Poloniei, au anunţat autorităţile poloneze şi compania proprietară JSW, informează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Miner intr-o mina de carbuneFoto: Roger Tiley / Alamy / Profimedia Images

Precedentul bilanţ anunţat de companie indica trei morţi şi opt dispăruţi după două explozii provocate de acumularea de metan.

Conform JSW, o primă explozie a avut loc la scurt timp după miezul nopţii, la o adâncime de 1.000 metri în mina Pniowek din Pawlowice. În locul unde s-a produs explozia se aflau 42 de mineri, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit arsuri.

O a doua explozie s-a produs puţin mai târziu, în timpul operaţiunilor de salvare. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a transmis condoleanţe familiilor celor decedaţi şi a anunţat că se va deplasa la faţa locului.

Explozii la minele poloneze în ultimii ani

În Polonia, ţară care depinde în continuare de cărbune pentru a-şi asigura 70% din energie, au avut loc şi alte accidente miniere în ultimii ani.

În martie 2021, doi mineri au murit şi doi au fost răniţi într-un accident survenit la Myslowice-Wesola, în sudul ţării, iar în 2018, alţi cinci au decedat în mina de la Zofiowka, aparţinând tot JSW.

În 2021, în sectorul minier din Polonia lucrau aproape 80.000 de angajaţi.