Administrația lui Joe Biden a anunțat marți că va reintroduce cerința ca agențiile federale să studieze toate consecințele de mediu ale construirii marilor proiecte de infrastructură, inclusiv schimbările climatice, anulând o reformă din 2020 a lui Donald Trump, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Anunțul se referă la o lege, National Environmental Policy Act (NEPA), conform căreia orice proiect de construcție majoră în Statele Unite - autostrăzi, conducte etc. - trebuie să fie precedat de o evaluare a impactului asupra mediului, realizată de agenția federală competentă.

În 2020, administrația președintelui republican Donald Trump a limitat aplicarea acesteia, în special necesitatea de a lua în considerare impactul "cumulativ" al unui proiect (cum ar fi contribuția la schimbările climatice), argumentând că aceste studii sunt prea complexe și necesită prea mult timp.

Administrația Biden, care de la preluarea mandatului a anulat multe dintre deciziile de mediu ale lui Trump, a ales astfel să restabilească regulile anterioare.

Agențiile federale vor trebui din nou să evalueze "consecințele directe, indirecte și cumulative ale unei acțiuni", a scris Consiliul pentru calitatea mediului (CEQ) de la Casa Albă într-un comunicat. Acest lucru include "evaluarea cuprinzătoare a impactului schimbărilor climatice", precum și "poluarea suplimentară eliberată în cartierele deja afectate de poluarea aerului sau a apei", se arată în raport.

Agențiile federale vor putea, de asemenea, să reexamineze "abordări alternative care să minimizeze costurile de mediu și de sănătate publică", în consultare cu comunitățile locale.

Casa Albă promite că acest lucru nu va duce la întârzieri suplimentare pentru proiectele de construcție avute în vedere.

Această măsură "va contribui la asigurarea faptului că proiectele sunt construite în mod corect încă de la început", a declarat Brenda Mallory, șefa CEQ, citată în comunicat.

Guvernul democrat a mai spus că va propune modificări suplimentare ale legii "în lunile următoare".