Ministerul rus al Educației urmează să introducă studierea istoriei în școli din clasa întâi, relatează TASS în contextul în care Moscova își intensifică eforturile de propagandă după ce a invadat Ucraina.

Vladimir Putin vorbindu-le elevilorFoto: Kremlin.ru

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Serghei Kravtsov la un forum școlar numit „Forța în adevăr!”.

„Vom face totul pentru a păstra memoria istorică. Am decis că educația istorică va începe în școli încă din clasa întâi", a anunțat Kravtsov.

El a menționat că Ministerul Educației de la Moscova nu va permite ca popoarele din Belarus și Ucraina „să fie tratate într-un mod rău” în lecțiile de istorie națională.

Ministerul Educației afirmă într-un comunicat remis presei că inițiativa presupune „folosirea tuturor posibilităților curriculumului școlar”.

Până acum, studiul istoriei în școlile din Rusia începea cu clasa a V-a.

Studierea istoriei din clasa întâi, o nouă armă de propagandă a Kremlinului

Anunțul vine în contextul în care sondajele de opinie arată o diviziune generațională clară în ceea ce privește susținerea războiului din Ucraina în rândul rușilor.

Numeroși tineri din Rusia au relatat cum „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie le-a dezbinat familiile, rușii mai în vârstă luându-și de regulă informațiile de la televiziunile controlate strict de Kremlin.

Tinerii din Rusia în schimb se informează mai mult de pe social media și canale independente de Telegram, aplicație de mesagerie care deocamdată nu a fost vizată de restricții din partea Moscovei, existând suspiciuni puternice că aceasta ar fi în fapt controlată de FSB, serviciul de securitate al Rusiei.

Președintele Vladimir Putin, care promovează de mult timp patriotismul drept unică idee națională a Rusiei, a înființat o mișcare militară patriotică pentru tineret în 2015 și a dispus introducerea patriotismului și istoriei războiului în programa școlară în 2020.