Parlamentul European intenționează să "treacă la recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit" în timpul mandatului său de europarlamentar către Marine Le Pen, acuzată de Oficiul European de Luptă Antifraudă de deturnare de bani publici, a anunțat, duminică, la AFP, unul dintre responsabili.

Marine Le PenFoto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Profimedia

"Parlamentul European a sesizat Olaf (oficiul european antifraudă) după ce a descoperit unele dintre neregulile" imputate candidatei de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța și altor trei foști europarlamentari, explică el, citează La Libre.

"În total vorbim de 617.000 de euro plătiți necuvenit", a spus el. "Acum vom proceda în următoarele săptămâni la recuperări de la părțile interesate".

Cazul a fost dezvăluit de site-ul francez de știri Mediapart. Parchetul din Paris a confirmat că a primit raportul Olaf pe 11 martie care o incriminează pe doamna Le Pen.

Documentul, din care Mediapart publică extrase, se referă la taxele pe care grupurile politice le pot folosi în contextul mandatului lor de europarlamentari și pe care Marine Le Pen și apropiaţii ei le-ar fi folosit în scopuri politice naționale, pentru cheltuieli personale sau pentru profitul companiilor comerciale apropiate partidului său, Mitingul Național (RN) și grupul parlamentar de extremă dreaptă Europa Națiunilor și Libertăților (ENL).

Ceilalți trei foști deputați europeni implicați sunt tatăl său Jean-Marie Le Pen, fostul său partener Louis Aliot și Bruno Gollnisch, membru al biroului național al RN și al ENL.

Olaf îi acuză împreună cu doamna Le Pen că au deturnat în jur de 600.000 de euro, pretinzând rambursarea acestor bani.

Potrivit raportului, candidata Adunării Naţionale (RN) ar fi deturnat personal în jur de 137.000 de euro din bani publici de la Parlamentul de la Strasbourg când era europarlamentară între 2004 și 2017.

Ancheta Olaf este deschisă din 2016, iar doamna Le Pen a fost audiată prin poștă în martie 2021, a declarat pentru AFP avocatul ei, Rodolphe Bosselut.

Marine Le Pen face campanie pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, care va avea loc pe 24 aprilie. Ea se va confrunta cu președintele în funcție, centristul Emmanuel Macron.

Candidata este urmărită penal din iunie 2017 în ancheta desfășurată la Paris sub suspiciunea de locuri de muncă fictive în Parlamentul European de asistenți de partid.

Ea este inculpată pentru "deturnare de fonduri publice" și "complicitate" la această infracțiune în cadrul respectivei anchete. (Rador)