Fostul director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Vyacheslav Trubnikov, a murit la vârsta de 78 de ani, conform agenției Tass. Moscova a confirmat decesul lui Trubnikov, pe care îl numește "eroul Rusiei", fără a preciza cauza morții.

Vyacheslav TrubnikovFoto: Arhiva personala
  • „Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse anunță cu tristețe că la 18 aprilie 2022 a murit Eroul Rusiei, general de armată în retragere, veteran al Serviciului de Informații Externe Vyacheslav Ivanovici Trubnikov.
  • Conducerea și personalul Serviciului de Informații Externe din Rusia își exprimă sincerele condoleanțe familiei și prietenilor lui Vyacheslav Ivanovici.
  • O amintire binecuvântată a lui va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, adeclarat pentru Tass Serghei Ivanov, șeful biroului de presă al Serviciului rus de Infiormații Externe, fără a preciza cauza decesului.

Cine a fost Vyacheslav Trubnikov

Vyacheslav Trubnikov s-a născut în 25 aprilie 1944 la Irkutsk. A început să lucreze în serviciile de informații externe în 1967, iar între 1996-2000 a condus Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Ulterior, el a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse și reprezentant special al președintelui în țările CSI. În perioada 2004-2009, a fost ambasador al Rusiei în India.

Trubnikov fusese distins cu Ordinul Steaua Roșie, „pentru serviciile aduse patriei" și avea zeci de medalii sovietice.