Imagini crunte din Shanghai, cu oameni ridicați pe stradă de către lucrători sanitari îmbrăcați în combinezoane albe sau saci cu animale au fost publicate pe rețelele sociale. Este imaginea capitalei economice a Chinei, cu 25 de milioane de locuitori, care se află de cinci săptămâni în cel mai dur lockdown, al cărui obiectiv declarat de către autorități este "zero COVID" până miercuri, 20 mai.

HotNews.roFoto: Hotnews

În tot acest timp, oamenii nu au avut voie să iasă din case, iar mulți dintre ei au rămas fără mâncare și apă, în așteptarea autorităților care să le livreze.

Pe rețelele sociale au apărut imagini video teribile cu oameni care strigă de la balcoane cerând mâncare, cu oameni înfometați care jefuiesc magazine sau cu oameni agresați pe străzi de către lucrători sanitari îmbrăcați în combinezoane albe.

Într-o altă filmare pot fi văzuți, pe stradă, saci de gunoi umpluți cu pisici și câini, după ce unele dintre animale, ale unor pacienți cu COVID, ar fi fost ucise.

Conform South China Morning Post, locuitorii testați pozitiv ar fi fost duși și înghesuți în centre de carantină, pentru o perioadă de timp nespecificată.

Primele decese COVID-19 raportate de China în lockdownul impus încă de la finalul lunii martie

Luni, China a raportat trei decese asociate COVID-19 la Shanghai, fiind primele anunţate oficial după decretarea lockdown-ului, la sfârşitul lunii martie.

China, care continuă să respecte strategia sa "zero COVID", a raportat până în prezent doar 4.641 de decese asociate noului coronavirus, descoperit pe teritoriul său la sfârşitul anului 2019.

Primăria din Shanghai a precizat că cele trei decese au fost înregistrate la persoane în vârstă care aveau comorbidităţi, scrie AFP, conform Agerpres. Precedentele două decese anunţate de China au fost raportate la jumătatea lunii martie în provincia Jilin din nord-estul ţării, frontalieră cu Coreea de Nord.

Shanghai reprezintă zona afectată de cea mai gravă epidemie virală din China de la începutul pandemiei de coronavirus, raportând zeci de mii de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi.