Organizaţia Statul Islamic (ISIS) ameninţă să „răzbune” moartea fostului său lider şi îşi îndeamnă susţinătorii să profite de Războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, relatează AFP.

Statul IslamicFoto: Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 3 februarie eliminarea fostului lider al ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi care s-a sinucis, detonându-se, în cursul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.

Atât moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cât şi a purtătorului de cuvânt al organizaţiei teroriste, au fost confirmate de ISIS pe 10 martie.

Statul Islamic cere atentate teroriste în Europa

„Anunţăm, cu voia lui Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare” a morţii liderului ISIS, a anunţat duminică noul purtător de cuvânt al SI Omar al-Muhajir, într-un comunicat audio difuzat pe Telegram.

ISIS îşi îndeamnă totodată susţinătorii să-şi reia atacurile şi să profite de „ocazia luptei între cruciaţi”, referindu-se astfel la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Organizaţia teroristă şi-a exprimat satisfacţia faţă de acest „război între cruciaţi” pe 17 martie într-una dintre revistele sale, o „pedeapsă” pentru țările „creştine necredinciose”.

Noul lider al organizaţiei sunnite radicale, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, al treilea lider de la înfiinţarea acesteia, este puţin cunoscut.

ISIS încearcă să profite de retragerea americană din Afganistan

„Califatul” autoproclamat al SI a fost înfrânt teritorial în urma unor ofensive succesive, în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria, în urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014, de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări.

Însă Statul Islamic este în continuare prezent clandestin atât în Irak, cât şi în Siria, unde încearcă o insurecţie, de o parte și cealaltă a frontierei irakiano-siriene, arată ONU într-un raport publicat în 2021.

Organizaţia jihadistă ar avea în cele două ţări, „în total 10.000 de combatanţi activi”, potrivit acestui raport. ISIS a revendicat atacuri în Afganistan şi Pakistan iar grupări jihadiste afiliate organizaţiei teroriste acţionează în Africa.