Proprietarul american al drepturilor asupra principalelor fonturi din lume, printre care Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma și Helvetica, a restricționat accesul utilizatorilor ruși, relatează joi cotidianul de afaceri Vedomosti, preluat de Moscow Times.

Rușii pierd accesul legal la fonturi precum Times New RomanFoto: DreamsTime

Biblioteca de fonturi a Monotype Imaging a început să notifice utilizatorii din Rusia în această săptămână că "proprietarul site-ului ar fi putut stabili restricții care vă împiedică să accesați site-ul", a relatat Vedomosti.

Utilizatorii pot accesa în continuare caracterele cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN) care ocolesc restricțiile geografice, a precizat ziarul.

Monotype, un serviciu pe bază de abonament pentru accesul la 36.000 de fonturi, nu a anunțat oficial restricțiile și a refuzat să comenteze raportul.

Experții au declarat pentru Vedomosti că deținătorii ruși de licențe pentru fonturile Monotype ar trebui să poată în continuare să folosească fonturile pe programele Microsoft și Apple achiziționate anterior. Ambii giganți tehnologici au oprit luna trecută toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia, în semn de protest față de războiul din Ucraina.

"Bineînțeles, Monotype ar putea încerca să interzică utilizarea fonturilor în Rusia, dar este o bătaie de cap atât de mare încât este puțin probabil ca firma să facă acest lucru", a declarat Serghei Polovnikov, șeful agenției ruse Content Review.

(foto articol © Stevanovicigor | Dreamstime.com)