Judecătorii elvețieni l-au găsit miercuri vinovat de fraudă pe fostul director general al Raiffeisen Elveția, Pierin Vincenz, condamnându-l la aproape patru ani de închisoare, la finalul unui proces care s-a concentrat pe facturile sale uriașe la cluburile de striptease și pe decontările făcute de acesta pe banii companiei, transmite Reuters.

Pierin VincenzFoto: Captura YouTube

În urma unuia dintre cele mai mediatizate procese de infracționalitate corporatistă din Elveția din ultimele decenii, tribunalul districtual din Zurich l-a condamnat pe Vincenz, fostul "bancher al anului" elvețian, acesta fiind acuzat că a câștigat milioane de euro prin afaceri ilicite în perioada în care a fost director general al băncii.

Vincenz, în vârstă de 65 de ani, care a fost achitat de mai multe capete de acuzare, a fost, de asemenea, amendat cu 840.000 de franci elvețieni (900.600 de dolari), tribunalul considerându-l vinovat de utilizarea cheltuielilor de afaceri în scopuri private.

Avocatul său a declarat pentru Reuters că Vincenz, care neagă orice abatere, va face apel împotriva verdictului, după ce a fost condamnat la 3 ani și 9 luni de închisoare. Toți cei șapte inculpați din procesul, care a început în ianuarie, au negat acuzațiile aduse împotriva lor.

Procurorii au cerut aproape 70 de milioane de franci elvețieni în total de la inculpați, precum și sancțiuni financiare și pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și șase ani pentru toți inculpații, cu excepția unuia dintre ei.

Cazul s-a axat pe conflicte de interese privind afacerile dintre mai multe firme în care au fost implicați Vincenz și un alt inculpat. Ambii bărbați au fost, de asemenea, acuzați de fals.

Procesul, care a fost mutat de la un tribunal la teatrul Volkshaus din Zurich din cauza interesului public intens, a avut ca subiect și presupusa sa utilizare abuzivă a cheltuielilor companiei.

Vincenz a declarat în fața instanței că o notă de cheltuieli de aproape 200.000 de franci elvețieni pentru vizite la cluburi de striptease a fost în mare parte legată de afaceri, în timp ce o cină de 700 de franci cu o femeie pe care a cunoscut-o pe aplicația de întâlniri Tinder a fost justificată pentru că o avea în vedere pentru un post în domeniul imobiliar.

Alți inculpați au fost acuzați de comportament anticoncurențial și de complicitate privind contracte preferențiale, prin care procurorii susțin că au făcut milioane de euro.