Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a simţit "epuizată" după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19 în februarie, a dezvăluit suverana în vârstă de 96 de ani în cursul unei videoconferinţe în care a vorbit cu îngrijitori britanici mobilizaţi în timpul pandemiei, notează AFP și Agerpres.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Elisabeta a II-a a fost testată pozitiv la COVID-19 în februarie şi a prezentat, potrivit Palatului Buckingham, "simptome uşoare".

Virusul te face "foarte obosit şi epuizat, nu-i aşa?", a spus ea miercuri, vorbind cu Asef Hussain, un fost pacient bolnav de COVID-19, cu ocazia inaugurării virtuale a unei unităţi de îngrijire care îi poartă numele la Royal London Hospital din capitala Marii Britanii.

Deja înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19, regina şi-a relaxat considerabil agenda după o noapte de spitalizare în octombrie, a cărei natură nu a fost niciodată dezvăluită. Ea s-a retras de la începutul pandemiei la Castelul Windsor, la aproximativ patruzeci de kilometri de Londra, iar în prezent are probleme să se deplaseze.

În urmă cu două săptămâni, ea a participat la o ceremonie religioasă în memoria soţului ei, prinţul Philip, care a murit anul trecut, marcând marea sa revenire în faţa supuşilor săi după luni de absenţă.

La finalul întâlnirii cu îngrijitorii, Elisabeta a II-a a discutat cu echipa de constructori care a ridicat în câteva săptămâni unitatea de îngrijire pentru a face faţă creşterii numărului de bolnavi. "Este interesant, când există ceva vital, toată lumea lucrează împreună. Este minunat, nu-i aşa?", a spus ea.

Personalul din sistemul de sănătate publică al Marii Britanii, NHS, a fost sub presiune în timpul pandemiei, cu gărzi lungi, echipamente sufocante şi riscul de a contracta coronavirusul şi de a-şi contamina familia.

Aproximativ 33.000 din angajaţii medicali ai NHS au demisionat în perioada iulie-septembrie 2021, dintre care aproape 7.000 în căutarea unui echilibru mai bun al vieţii, potrivit statisticilor oficiale. Este aproape dublu faţă de ultimul trimestru din 2019, chiar înainte de pandemie