Serviciul Secret al Statelor Unite a anunțat joi că a suspendat o parte a membrilor săi pe care i-a trimis în concediu din cauza suspiciunilor că ar fi primit foloase necuvenite de la doi bărbați puși acum sub acuzare pentru că s-au dat drept agenți ai Departamentului de securitate internă, relatează Reuters.

Secret ServiceFoto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Anunțul făcut de Serviciul Secret, cel care asigură protecția președintelui și demnitarilor americani, a venit la un anunț după ce Departamentul justiției a declarat că a arestat doi suspecți, Arian Taherzadeh și Haider Ali, la Washington.

Oficialii americani afirmă că aceștia s-au dat de gol când au oferit declarații false cu privire la faptul că ar fi agenți ai Departamentului de securitate internă unui inspector poștal care investiga un incident de agresiune împotriva unui poștaș.

Agenții Secret Service au primit foloase necuvenite

Potrivit plângerii penale, Taherzadeh și Ali s-au dat drept agenți speciali cel puțin din februarie 2020 și au oferit diverse cadouri membrilor Serviciului Secret și cel puțin unui angajat al Departamentului de securitate internă, printre acestea numărându-se apartamente pentru care nu au trebuit să plătească chirie, sisteme de supraveghere, telefoane smart, un televizor cu plasmă și alte obiecte.

FBI-ul afirmă de asemenea că Taherzadeh s-a oferit să îi cumpere o pușcă de asalt unui agent însărcinat cu protejarea primei doamne Jill Biden și le-au spus altor oficiali guvernamentali că au acces la ceea ce pretindeau că ar fi „mașini oficiale ale guvernului”.

Departamentul de justiție spune că bărbații au încercat să recruteze cel puțin încă o persoană pentru a se alătura unei „echipe speciale” a DHS. Taherzadeh și Ali i-au cerut persoanei să se lase împușcate cu o armă airsoft pentru a evalua reacția și toleranța acesteia la durere.

„După ce a fost împușcat, aplicantul a fost informat că angajarea sa este în curs de derulare. Aplicantul a fost de asemenea însărcinat să efectueze cercetări asupra unui individ care oferea sprijin Departamentului apărării și comunității de informații”, afirmă un agent FBI în acțiunea depusă în instanță.

Mai mulți agenți au fost suspendați în urma scandalului

Patru agenți ai Serviciului Secret au fost suspendați până luni până la finalizarea investigației.

Inspectorul poștal care a descoperit schema a aflat că alte persoane care locuiau în același complex de apartamente cu cei doi credeau că Taherzadeh și Ali au instalat un sistem de monitorizare în clădire.

Rezidenții i-au relatat acestuia că cred că bărbații pot să le acceseze telefoanele mobile și că au acces la informațiile lor personale.

Cei doi urmează să compară în fața unei instanțe federale mai târziu în cursul zilei de joi.