Judecătoarea Ketanji Brown Jackson a făcut luni încă un pas către Curtea Supremă a Statelor Unite, unde va fi prima femeie de culoare, cu un prim vot procedural privind candidatura ei, scrie AFP.

Judecatoarea Ketanji Brown JacksonFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Magistrata în vârstă de 51 de ani, numită de președintele Joe Biden, este aproape garantat că va primi undă verde finală de la Senat într-un vot în plen, probabil până în weekend.

Toți aleșii Partidului Democrat o susțin, precum și cel puțin o senatoare republicană, Susan Collins, care garantează o majoritate suficientă.

Între timp, aleșii comisiei judiciare a Camerei superioare, care au audiat-o mai bine de 30 de ore în martie, s-au pronunțat, după linii partizane stricte (11 voturi pentru, 11 împotrivă) pe dosarul ei.

Din cei 115 judecători care au lucrat la Curtea Supremă, au fost doar cinci femei - patru caucaziene și una hispanica - și doi bărbați de culoare.

Dincolo de simbol, sosirea judecătoarei Jackson, pentru a-l înlocui pe progresistul Stephen Breyer, nu va modifica bilanțul de putere din cadrul Înaltei Curţi, unde judecătorii conservatori vor păstra şase locuri din nouă.