Guvernul SUA a anunțat luni că a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă F-16 către Bulgaria pentru a „întări securitatea” acestui membru al NATO, pe fondul războiului condus de Rusia în Ucraina, potrivi AFP.

F-16 (foto arhiva)Foto: Wikipedia

Departamentul de Stat al SUA a declarat într-un comunicat că a notificat Congresul Statelor Unite despre intenția sa de a vinde aceste avioane și muniție aferentă Bulgariei pentru o sumă de 1,67 miliarde de dolari.

El nu a precizat dacă această vânzare ar putea deschide calea pentru transferul în Ucraina a aeronavelor de luptă de fabricație sovietică, pe care Bulgaria le are.

Kiev le cere partenerilor săi occidentali avioane MiG-29 pe care soldații săi știu deja să zboare și pe care o mână de țări din Europa de Est le au.

Un posibil transfer al unor astfel de avioane rusești din Polonia fusese discutat la începutul lunii martie, înainte ca Statele Unite să se opună, de teamă că Rusia ar putea vedea prea multă implicare directă a NATO în conflict.

Potrivit Departamentului de Stat, vânzarea de F-16 „va îmbunătăți capacitatea Bulgariei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, permițând Forțelor Aeriene Bulgare să desfășoare în mod regulat avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre” cu care se învecinează și Ucraina.

Întărirea „flanculului estic” al Alianței Atlantice face parte din strategia Washingtonului de a răspunde la invazia rusă a Ucrainei.