Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat luni, la București, ambasadoarea americană la Națiunile Unite Linda Thomas-Greenfield, citată de Reuters.

Linda Thomas-Greenfield, ​​ambasadoarea SUA la ONUFoto: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia se află în al doilea an dintr-un mandat de trei ani în consiliul cu sediul la Geneva.

Un vot cu o majoritate de două treimi al celor 193 de membri ai adunării de la New York poate suspenda un stat din consiliu pentru că a comis în mod constant încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului în timpul mandatului său de membru.

Luând cuvântul luni, la București, Thomas-Greenfield a declarat: "Participarea Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului este o farsă. Și este greșită, motiv pentru care credem că este timpul ca Adunarea Generală a ONU să voteze pentru a o elimina".

De la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie, Adunarea Generală a ONU a adoptat două rezoluții care denunță Rusia, cu cel puțin 140 de voturi pentru.

Pentru scoaterea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului ar fi nevoie de 130 de voturi.

"Mesajul meu către cele 140 de țări care au stat împreună cu curaj este următorul: imaginile din București și devastarea din întreaga Ucraină ne cer acum să ne potrivim cuvintele cu fapte", a declarat presei Thomas-Greenfield, aflată în vizită în România pentru a vedea cum face față afluxului de refugiați ucraineni.