Japonia a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord după tirul de testare a unei rachete balistice intercontinentale săptămâna trecută, în urma apelurilor Washingtonului la o acţiune internaţională mai severă împotriva Phenianului, informează AFP citată de Agerpres.

TokyoFoto: olympics.com

Japonia impune deja un embargo comercial Coreei de Nord şi le interzice navelor acestei ţări intrarea în porturile nipone, în cadrul sancţiunilor unilaterale împotriva Phenianului, însă a anunţat vineri că va viza "patru grupuri şi nouă indivizi implicaţi în dezvoltarea complexului nuclear şi de rachete".

Aceşti indivizi şi entităţi vor fi vizaţi de "îngheţarea bunurilor", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirokazu Matsuno.

Decizia Japoniei intervine după refuzul Chinei şi Rusiei de a înăspri sancţiunile împotriva Phenianului, după cum cerea Washingtonul la Consiliul de Securitate al ONU săptămâna trecută, după un tir cu o rachetă balistică intercontinentală al Coreei de Nord, care deţine arme nucleare.

Pe 24 martie, Coreea de Nord a afirmat că a lansat cu succes puternica sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM), un Hwasong-17, supranumit "racheta monstru", însă serviciile de informaţii americane şi sud-coreene au conchis că în realitate era vorba de un Hwasong-15, un ICBM mai puţin avansat care a fost deja testat în 2017.

Tirul de testare a acestei rachete a suscitat însă furie în Japonia, proiectilul căzând în interiorul zonei sale economice exclusive.