Președintele american Joe Biden a promis joi că va ușura povara americanilor care se confruntă cu creșterea prețurilor la benzină, în special prin anunțarea unei utilizări fără precedent a rezervelor strategice ale țării, potrivit AFP.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Subliniind că o creștere a producției de petrol va dura „luni”, el a indicat în timpul unui discurs la Casa Albă că un milion de barili vor fi injectați pe piață în fiecare zi în următoarele șase luni, sau „mai mult de 180 de milioane de barili”.

„Aceasta este o tranziție pe timp de război”, a subliniat el, „pentru a crește oferta de petrol până când producția va crește mai târziu în cursul anului”.

„Vom folosi acum veniturile din vânzarea petrolului pentru a reface rezervele strategice”, a detaliat președintele american, asigurând că SUA ar fi astfel „gata să facă față urgențelor viitoare”.

El a atacat, de asemenea, companiile petroliere pentru că „au profituri record” în loc să crească producția în Statele Unite.

„Nici o companie americană nu ar trebui să profite de pandemie sau de acțiunile lui Vladimir Putin pentru a se îmbogăți în detrimentul familiilor americane”, a spus el.

Președintele democrat în vârstă de 79 de ani a încercat de la invazia Ucrainei să transfere vina pentru creșterea inflației, inclusiv pentru costurile energiei, pe omologul său rus Vladimir Putin, chiar dacă creșterea prețurilor a început înainte.

Dar această retorică nu pare să-i convingă pe americani, pe măsură ce în toamnă se apropie alegerile legislative care amenință să-i producă o înfrangere usturătoare și să-i slăbească mandatul

Cu toate acestea, perspectiva acestei scurgeri record de aur negru american a scăzut deja prețurile la Londra și New York joi dimineață cu aproximativ 5%.

Rezervele strategice de petrol din SUA au fost create în 1975 pentru a contracara șocurile petroliere.