Camera Reprezentanților SUA urmează să voteze joi un text care, dacă va trece apoi testul Senatului, ar reduce drastic prețul insulinei pentru americani, care plătesc mult mai mult decât oriunde pentru acest hormon vital pentru milioane de diabetici, scrie AFP.

InsulinaFoto: Profimedia Images / Koen van Weel / Arhivă: AFP

Factura ar reduce prețul plătit de cei 7,4 milioane de americani care au nevoie de insulină pentru a-și trata diabetul până la maximum 35 de dolari pe lună. Ei plătesc în prezent de aproximativ opt ori mai mult decât în alte țări bogate, potrivit unui studiu din 2020 comandat de guvern.

"Acest tratament nu este brevetat de mult timp, dar prețul său este încă de patru, cinci, șase, șapte, zece ori mai mare decât costul său de producție. Trebuie să facem ceva", a declarat democrata Steny Hoyer.

Textul prezentat Camerei intenționează să plafoneze costul prin asigurări private de sănătate, pentru o intrare treptată în vigoare între 2023 și 2024.

O astfel de măsură urma să facă parte din vastul plan de reformă al președintelui Joe Biden, „Build Back Better”, abandonat de executiv din lipsa unei majorități suficiente în Congres.

Luată separat, această inițiativă este văzută ca o soluție pentru ca democrații să-și demonstreze capacitatea de a efectua reforme, cu câteva luni înainte de alegerile intermediare programate pentru noiembrie, și în special în ceea ce privește costul asistenței medicale în Statele Unite.

Senatul SUA poartă negocieri pentru propriul text.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat reporterilor săptămâna trecută că un proiect de lege bipartizan are șanse să fie adoptat până la sfârșitul lunii aprilie.