Un activist de extremă dreaptă acuzat că a răspândit melodii neonaziste pe internet, a fost condamnat joi la zece ani de închisoare în Austria, potrivit AFP.

Atacul din HalleFoto: Captura YouTube

Judecat pentru susținerea ideologiei naziste, „inculpatul a fost găsit vinovat”, a declarat pentru AFP vicepreședintele tribunalului din Viena Christina Salzborn.

Instanța a considerat că bărbatul de 37 de ani prezintă un „pericol deosebit”. Fratele său mai mic, coinculpat și administrator al unui site antisemit, a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Ambii bărbați pot face recurs.

Aflat în detenție de la arestarea sa în ianuarie 2021, acest austriac care se ascundea în spatele pseudonimului „Mr. Bond”, a fost identificat de anchetatori grație contului său Paypal.

A folosit hiturile rap ale altor artiști punând versuri care glorificau național-socialismul, antisemiții, rasiștii și xenofobii.

Unul din piesele sale sale a fost folosită drept coloană sonoră de autorul unui atac din Halle, în estul Germaniei, în octombrie 2019, care a vizat o sinagogă și a făcut doi morți.

După acest atac, poliția austriacă și-a dublat eforturile pentru a-l căuta și aresta.

Activistul făcea apeluri din 2016 la membrii forumurilor neonaziste să comită atacuri teroriste.