Statele Unite au condamnat marţi "ferm" atacurile "teroriste" armate care au făcut cinci morţi la periferia metropolei Tel Aviv, în Israel, o ţară care se confrunta cu un val de violenţe, notează AFP și Agerpres.

Mahmoud Abbas și Antony BlinkenFoto: Profimedia Images

"Condamnăm ferm atacul terorist de astăzi de la Bnei Brak, în Israel (...) Această violenţă este inacceptabilă. Israelienii, ca toate persoanele din întreaga lume, ar trebui să poată trăi în pace şi fără teamă", a afirmat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a emis o rară condamnare a atacurilor din apropiere de Tel Aviv, comise, potrivit presei locale, de un palestinian din Cisiordania.

"Uciderea de civili palestinieni şi israelieni nu face decât să agraveze şi mai mult situaţia, deoarece ne străduim cu toţii să ajungem la stabilitate, mai ales pe măsură ce ne apropiem de luna sfântă a Ramadanului şi de sărbătorile creştine şi evreieşti", a declarat el într-un comunicat transmis de agenţia oficială palestiniană Wafa.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise în apropiere de Tel Aviv în aceste atacuri, al treilea într-o săptămână în Israel, confruntat cu un val de violenţe care îngrijorează autorităţile în perspectiva apropierii sărbătorilor religioase.

În 2021, ciocnirile dintre forţele israeliene şi manifestanţi palestinieni în cursul Ramadanului la Ierusalim, în special pe Esplanada Moscheilor, au dus la un război de 11 zile între Hamas, aflat la putere în Gaza, şi armata israeliană.