Marea Britanie intenționează să își întărească prezența militară în zona Arctică din cauza îngrijorărilor statelor membre ale NATO privind acțiunile beligerante ale Rusiei, relatează Reuters.

Soldati NATO in zona ArcticaFoto: Planetpix / Alamy / Profimedia Images

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a anunțat marți că țara sa se va angaja unei „integrări mai profunde și interoperabilității cu țări precum Norvegia” pentru a proteja mai bine apele Atlanticului de Nord.

„Vom avea un grup de pușcași marini permanent activ în zona nordică”, a precizat el, adăugând că forța va fi transferată probabil prin rotație între Norvegia, Suedia, Finlanda și alte zone din regiune.

Wallace a făcut anunțul în timpul vizitării unui exercițiu NATO din zona Arctică a Norvegiei la care au participat 30.000 de militari.

Norvegia, un stat membru NATO, are o graniță comună cu Rusia în zona Arctică.

Acțiunile Rusiei provoacă îngrijorări în zona Arctică

„Strategia noastră Arctică ne angajează la mai multe antrenamente și lucrat împreună”, a mai spus ministrul britanic, adăugând că „ambiția noastră este îndrăzneață și ne vom asigura că suntem aici pentru a răspunde dacă ni se cere asta”.

Ministrul norvegian al Apărării Odd Roger Enoksen a salutat anunțul, afirmând că „ne dorim o activitate sporită a aliaților în nord”.

Deși tensiunile în zona Arctică au fost scăzute în ultimii ani, liderii norvegieni au devenit îngrijorați că o confruntare între NATO și Rusia ar putea ajunge și în această regiune în care ambele tabere și-au sporit prezența militară recent.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat în noiembrie 2020 că Marea Britanie își va majora cu 10% cheltuielile pe Apărare, urmând să aibe cel mai mare buget militar de după încheierea Războiului Rece.

Urmărește ultimele evoluții din a 34-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.