Guvernul de la Pristina i-a îndemnat miercuri pe sârbii kosovari să abandoneze, având în vedere "circumstanţele geopolitice" actuale, protestele programate pentru vineri faţă de refuzul Kosovo de a permite deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile din Serbia, informează EFE, citată de Agerpres.

Albin KurtiFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

"Cred că protestele nu sunt potrivite. Fac un apel la cetăţenii sârbi din Kosovo să nu se organizeze şi să nu participe la aceste proteste", a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful guvernului a făcut referire la demonstraţiile sârbilor kosovari convocate pentru a protesta împotriva deciziei Priştinei de a nu permite deschiderea secţiilor de votare în nordul Kosovo, astfel încât cetăţenii cu naţionalitate sârbă să poată vota la alegerile generale din Serbia de duminică.

Premierul Kurti a dat asigurări că votul nu a fost interzis. Cei interesaţi au posibilitatea de a-şi depune buletinul de vot la "birourile de legătură" dintre Kosovo şi Serbia.

"În aceste circumstanţe geopolitice, protestele nu sunt cele mai potrivite", a insistat Kurti, citat de portalul Kossev, o aluzie evidentă la tensiunile generate de invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi că refuzul Priştinei de a deschide secţii de votare în şcolile din nordul Kosovo, unde este concentrată minoritatea albaneză kosovară, are ca scop "umilirea sârbilor".

După întâlnirea cu reprezentanţii sârbilor kosovari, Vucic a asigurat că aceştia sunt pe cale să facă "paşi radicali".

"Sunt hotărâţi să părăsească instituţiile. Unii erau înclinaţi spre conflict, alţii să plece (în mod colectiv). Am cerut răbdare", a spus el.

Preşedintele sârb a acuzat nu numai Priştina, ci şi Podgoriţa şi "parte din Sarajevo", precum şi Zagrebul, că "doresc să implice Serbia într-un conflict", fără a explica cum au acţionat ţările din regiune în acest sens.

Serbia, care nu recunoaşte independenţa autoproclamată a fostei sale provincii, Kosovo, este un aliat tradiţional al Rusiei şi singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Moscovei după invadarea Ucrainei.

La rândul lor, SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania au regretat astăzi, printr-o declaraţie a ambasadelor lor la Belgrad, respingerea de către Priştina a propunerii lor ca soluţie de compromis în privinţa acestui vot, care prevedea o acţiune organizată de reprezentanţi ai OSCE.

"Am primit cu mare dezamăgire decizia guvernului Kosovo de a respinge propunerea constructivă", au spus diplomaţii celor cinci ţări. Aceştia au avertizat că o astfel de atitudine "îndepărtează Kosovo de aspiraţiile sale europene" şi au îndemnat ambele părţi să "se abţină de la acţiuni şi o retorică care ar putea creşte tensiunea şi ar putea duce la incidente".