În ciuda previziunilor sumbre, a plângerilor hotelierilor cu privire la prețurile mari la energie electrică și în pofida războiului din Ucraina, sezonul turistic de iarnă din acest an în Bulgaria se dezvoltă mai mult decât bine. O arată datele Sistemului Unificat de Informare Turistică al Ministerului Turismului de la Sofia., potrivi 24Chasa.bg, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele prezentate sunt până la sfârșitul lunii ianuarie, dar sezonul continuă. La sfârșitul săptămânii trecute, cele trei mari stațiuni din Bulgaria - Bansko, Boroveț și Pamporovo -, au anunțat că datorită stratului mare de zăpadă, teleschiurile și pistele vor funcționa până la 10 aprilie, fiind foarte posibil ca acest termen să fie prelungit până pe 17 aprilie. În orice caz, hotelierii de acolo vor profita de vacanța copiilor din luna aprilie.

Rezultatele pentru lunile decembrie și ianuarie arată că numărul total de bulgari și străini cazați în hotelurile din Bulgaria în lunile decembrie și ianuarie este de 556.667. Acesta este de două ori mai mult decât în aceleași luni din iarna trecută, dar în practică reprezintă 67% din numărul de turiști în ultimele două luni active de iarnă, înainte de începerea pandemiei, care au fost record - decembrie 2019 și ianuarie 2020.

Raportul municipalităților arată că, mai ales în Bansko, în decembrie anul trecut au fost de șase ori mai mulți turiști decât în decembrie precedent, iar în ianuarie au fost 45.522, adică de 3 ori mai mult decât în ianuarie anterior.

Procentele sunt aproape aceleași în Boroveț, Pamporovo, Cepelare - clienții hotelurilor sunt mult mai mulți decât în aceleași luni ale anului precedent și pot fi comparați cu numărul de dinainte de pandemie.

Dacă tendința se menține până la sfârșitul sezonului de iarnă, care va fi evident mai lung în acest an, există marea probabilitate ca turismul de iarnă să-și revină aproape complet din pandemie.

„Anunțăm un sezon foarte bun la Bansko, iar procentual am senzația că va fi peste 2019. S-au întors turiștii britanici, există mulți turiști israelieni în acest moment și ne așteptăm să vină mai mulți, deși sezonul se apropie de sfârșit”, a declarat Ivan Obreikov, manager de marketing la Iulen AD, compania concesionară a instalațiilor de schi, pentru ziarul „24Chasa”.

El a subliniat că data de 10 aprilie pentru încheierea sezonului a fost aleasă cu mult timp în urmă, au existat întrebări dacă teleschiurile vor funcționa și după aceea, dar situația cu prețurile la energie electrică este de așa natură încât nu își pot permite, a spus Obreikov.

Stațiunea Pamporovo se află în aceeași situație. Acolo cel mai mulți sunt turiștii din Bulgaria, dar, după o pauză de doi ani, merg din nou turiști irlandezi și britanici, precum și din ce în ce mai mulți turiști din țările balcanice vecine, a declarat, pentru ziarul „24Chasa”, Marian Beliakov, director executiv al Pamporovo AD, care întreține infrastructura stațiunii.

El a subliniat însă că nu a fost surprins de rezultate, întrucât compania își dezvoltă piețele de ani de zile și era logic ca eforturile lor să fie răsplătite.

Potrivit lui Beliakov, stațiunea este încă aglomerată și nu este de mirare că numărul turiștilor a revenit în sfârșit la nivelurile de dinainte de pandemie.

Datele Ministerului Turismului arată că piața bulgară rămâne cea mai importantă pentru turismul de iarnă în acest sezon, deoarece majoritatea clienților hotelurilor din stațiunile de iarnă sunt din Bulgaria. Urmează ca importanță Grecia, România, Turcia, Marea Britanie, Israel, Italia, Germania, Rusia și Macedonia de Nord.