O maşină a intrat în mulţimea care se adunase pentru a participa la un carnaval, duminică dimineața în Strépy-Bracquegnies (Belgia valonă) provocând moartea a 6 persoane, rănirea gravă a altor 20, alți 70 de oameni fiind răniți ușor. În mașină se aflau două persoane care au fost prinse și duse în arest.

Imagine de la fata locuului, de dupa incidentFoto: Profimedia Images

Accident sau act intenționat?

Potrivit elementelor furnizate de adjunctul procurorului în cadrul unui briefing de presă organizat la câteva ore după incident, la bordul vehiculului care a provocat incidentul se aflau două persoane, scrie Le Soir. Se știe că ocupanții mașinii au 34 și respectiv 36 de ani și că sunt locuiesc în La Louvière, localitate de care aparține Strépy-Bracquegnies (locul în care a avut loc atacul) . Aceștia au fost arestați și plasați sub mandat de arestare. În această etapă a anchetei, un judecător de instrucție a deschis un dosar sub acuzația de omor.

Ancheta este abia la început

Potrivit autorităților, ipoteza unui act terorist nu este cea pe care insistă ancheta, scrie presa belgiană. Un zvon auzit la fața locului menționa o posibilă urmărire de către Poliție a mașinii, iar lucrurile să fi scăpat de sub control. Dar anchetatorii neagă ferm această ipoteză.

Până la prânz cei doi nu nu fuseseră încă audiați. Prin urmare, nu se știe dacă nefericitul eveniment a fost un incident sau un act criminal premeditat.

După ce a „pulverizat” grupul de dansatori, mașina și-a continuat drumul câteva sute de metri spre rue de Nivelles, unde s-a reușit oprirea lui.

Carnavalul a fost anulat

Această dramă a întristat întreaga comunitate locală. Primarul Jacques Gobert este deosebit de afectat: pe lângă faptul că trebuie să gestioneze un asemenea eveniment, el urma să intre în rolul de ”gille” (un fel de călușar) pentru prima dată în viață și să participe la carnaval.

Duminica aceasta, la ora 16, centrul sportiv Saint-Julien va găzdui o întâlnire de lucru care, pe lângă autoritățile locale și serviciile de urgență, îi va reuni pe Rege și Regina, prim-ministrul și ministrul de interne.