De la începutul războiului din Ucraina, China și Rusia au părut a fi și mai strâns legate. Dar de ce a trebuit ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, să se întoarcă la Moscova, în timp ce zbura deasupra Siberiei, în drum spre Beijing?

Serghei LavrovFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Nu există o explicație oficială, ceea ce dă naștere la speculații.

Publicația Bild din Germania, precum și site-uri austriece și elvețiene au scris despre acest retur ciudat, neexplicat oficial, al ministrului lui Putin.

Serghei Lavrov a zburat joi seară în direcția Chinei. Aeronava oficială s-a oprit apoi brusc, deasupra Siberiei. În loc să meargă la Beijing, ministrul Serghei Lavrov s-a întors din drum.

De atunci s-au iscat tot felul de întrebări referitoare la incident. Presa speculează că Putin i-ar fi ordonat ministrului său de Externe să se întoarcă la Moscova. Iar acest lucru s-ar fi petrecut „la scurt timp după ce conducătorul rus și-ar fi pregătit cetățenii că vor urma timpuri grele”, scrie nau.ch.

O altă teorie este că vizita lui Lavrov în China ar fi fost contramandată pe nepusă masă.

Un lucru este însă cert: China a fost până acum foarte prudentă în criticile sale la adresa Rusiei. Toate părțile din războiul din Ucraina au fost chemate să facă pace și s-ar fi spus de la Beijing că Occidentul este în principal vinovat pentru situație.

Sancțiunile dure împotriva Rusiei au provocat la Moscova o nouă ofensivă de prietenie cu China. Putin i-a cerut sprijin lui Xi Jinping. Cererea de ajutor militar și economic nu a primit încă răspuns la Beijing, însă surse neoficiale afirmă despre China că ar fi pregătită să furnizeze ajutor.

SUA au crescut presiunea asupra Chinei și au amenințat cu sancțiuni dacă aceasta sprijină războiul de agresiune al Rusiei. Cu puțin timp înainte de returul avionului lui Lavrov, președintele american, Joe Biden, a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina.

La mai puțin de o zi după ce Lavrov s-a întors din drum, Biden și Xi au convenit să discute. Șefii de stat ai SUA si Chinei au avut vineri o convorbire telefonică.