Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat că prețurile la energie cresc în toate țările, plângându-se cu privire la factura sa la electricitate în timpul unei vizite oficiale în Albania, a doua cea mai săracă țară din Europa, relatează Euractiv.

Josep Borrell susține declarații de presă la Aeroportul din Iași, la întoarcerea din vizita efectuată la ChișinăuFoto: Agerpres

Borell s-a aflat marți într-o vizită oficială la Tirana unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali și a discutat despre invazia Rusiei în Ucraina, creșterea prețurilor și integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană.

„Plăteam 50 de euro la locuința mea din Spania și acum este în jur de 500 de euro. Acest lucru s-a întâmplat tuturor”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă, adăugând că „este un fenomen care va afecta cele mai sărace țări”.

Josep Borrell câștigă salariul mediu lunar din Albania într-o jumătate de zi

Borrell câștigă peste 288.000 de euro în funcția sa de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Salariul mediu în Albania este de 393 de euro, o sumă pe care diplomatul european o câștigă într-o jumătate de zi.

Gospodăria medie din Albania are de achitat o factură de peste 120 de euro în timpul iernii, chiar și în condițiile unui consum moderat.

Borrell a mai afirmat la Tirana că creșterea prețurilor la energie a început înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia și că ea a fost exacerbată de război în sine, nu de sancțiunile impuse de UE și Statele Unite.

„Nu este o problemă ce ține de consecințele sancțiunilor, ci de război”, a subliniat acesta.

Săptămâna trecută Josep Borrell îi îndemna pe europeni să dea „gazul mai încet în locuințe” pentru că trebuie "plătit un preţ" pentru "tăierea cordonului ombilical" care uneşte economia UE de cea rusă”.

„Cer totodată ca toată lumea să facă un efort individual pentru a reduce consumul de gaz, la fel cum reducem consumul de apă atunci când este secetă şi la fel ca atunci când ne punem o mască pentru a combate un virus”.