Danemarca a anunțat marți un plan pentru a menține următoarea generație fără fumat, luând în considerare interzicerea vânzării de produse cu nicotină oricărei persoane născute din 2010, potrivit AFP.

FumatFoto: Wavebreak / Profimedia Images

„Scopul nostru este ca toți cei născuți în 2010 și după aceea să nu înceapă să fumeze sau să folosească produse cu nicotină”, a declarat ministrul Sănătății Magnus Heunicke într-o conferință de presă.

„Dacă este necesar, suntem gata să interzicem vânzările către această generație prin ridicarea treptată a limitei de vârstă” la care poate fi achiziționat, a explicat el.

Reglementările actuale interzic danezilor sub 18 ani să cumpere tutun sau să fumeze țigări electronice.

Cu toate acestea, 31% dintre tinerii de 15-29 de ani fumează, a subliniat ministrul, iar fumatul, principala cauză de cancer în țara nordică, provoacă 13.600 de decese pe an în acest stat de 5,8 milioane de locuitori.

Potrivit unui sondaj comandat de Asociația Daneză de Cancer, 64% dintre respondenți sunt în favoarea planului și 67% din rândul tinerilor de 18-34 de ani.

Pionieră în lupta împotriva fumatului, Noua Zeelandă a anunțat în decembrie că dorește să interzică treptat vânzarea tutunului prin creșterea, din 2027, a vârstei la care acesta poate fi achiziționat.

În Danemarca, guvernul social-democrat intenționează, de asemenea, să abordeze consumul de alcool în rândul tinerilor.

În special, va crește limita de vârstă pentru achiziționarea de băuturi alcoolice la 18 ani, față de 16 ani anteriori pentru toate băuturile care conțin mai puțin de 16,5% alcool.