Bursele europene au închis luni în creştere, preţurile petrolului au scăzut cu circa 7%, iar radamentele titlurilor Trezoreriei SUA au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, investitorii analizând comentariile pozitive de după discuţiile pentru încetarea focului dintre Rusia şi Ucraina, precum şi aşteptările privind prima majorare a dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA, transmite Reuters, citat de news.ro.

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Oficialii ruşi şi ucraineni au prezentat duminică cele mai optimiste evaluări ale progresului în discuţiile lor pentru a pune capăt conflictului, unii delegaţi spunând că se poate ajunge la proiecte de acorduri în câteva zile.

Indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 1,2%. Indicele german DAX a avansat cu 2,2%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,75%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,53%.

Preţurile petrolului au scăzut la cele mai reduse niveluri din ultimele două săptămâni, din cauza perspectivelor unei creşteri a livrărilor globale.

"Totul pare să se îndrepte către un punct acut în care ar trebui să avem ceva progrese. Faptul este că niciuna dintre părţi nu are un avantaj complet şi, ca urmare, discuţiile sunt cel mai bun rezultat, cu un anumit tip de soluţie", a spus Thomas Hayes, preşedinte la Capitala Great Hill din New York.

Investitorii se aşteaptă ca banca centrală a SUA să majoreze dobânzile mai agresiv în acest an, după ce datele de joi au arătat că inflaţia anuală din februarie a atins cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, forţând americanii să plătească mai mult pentru chirie, alimente şi benzină.

Randamentul titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani din SUA a crescut la 2,1099%, cel mai ridicat nivel atins din iulie 2019.

”Este aşteptat ca Fed să majoreze dobânzile cu 0,25 puncte procentuale (săptămâna aceasta) şi observaţi o creştere a randamentelor titlurilor pe termen de 10 ani, ceea ce este pozitiv din perspectiva curbei randamentelor şi implică că aplatizarea s-ar putea să se apropie de sfârşit. Am putea evita o inversare şi o recesiune pe termen scurt”, a spus Hayes.

Indicele MSCI al acţiunilor la nivel global a scăzut însă cu 0,24%.

Dolarul american a scăzut luni în raport cu un coş de valute, dar s-a menţinut aproape de un nivel maxim al ultimelor 21 de luni, de săptămâna trecută, pe fondul speranţei de pace între Rusia şi Ucraina.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,21%, iar euro a fost cotat în creştere cu 0,59%, până la 1,0973 dolari pe unitate.

Preţurile aurului au scăzut pe măsură ce randamentele trezoreriei americane au crescut. Aurul spot a scăzut cu 1,3%, la 1.959,62 dolari uncia, în timp ce contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,9%, până la 1.964,70 dolari uncia.